ISBAŞ
Isparta Belediyesi
Bims Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Hakkımızda
Hafif yapı elemanları fabrikası 1988 yılında, Isparta il Merkezinde Mayaş A.Ş. tarafından kurulmuştur. 1994 yılına kadar Mayaş A.Ş. uhdesinde bulunan pomza sahaları ve fabrika 1994 yılında Isparta Belediyesi’nin bir kuruluşu olan ISBAŞ A.Ş.’ye devredilmiştir. 1994 yılı öncesinden 40.000 ton/yıl olan pomza üretimi bu dönemden sonra 150.000 ton/yıla, 5.000.000 adet/yıl olan yapı elemanı üretimi 12.000.000 adet/yıla ulaşmaktadır. Alman teknolojisi ile tamamen bilgisayar destekli ve el değmeksizin günde ortalama 60.000 adet TSE belgeli BİMSBLOK üreticisi olan ISBAŞ Türkiye’nin kendi alanında en deneyimli ve büyük kuruluşudur. Isparta Belediyesi’nin dolayısıyla halkının malı olan bu kurum, tüketicinin sürekli artan bilinci, ilgisi ve desteği ile her geçen gün gelişmektedir. ISBAŞ A.Ş. Yüksek ısı ve ses yalıtımına sahip olan pomza madeninden duvar (Bimsblok) ve döşeme elemanı (Asmolen) üretimi yapmaktadır. Ayrıca düşük dolgu malzemesi olarak ve tarım alanlarında kullanılmak üzere hammadde (pomza) üretim ve satışı yapmaktadır.
Bimsblok Nedir?
Ülkemizde güncelliğini sürekli koruyan en önemli sorunlardan biri tasarruftur. Özellikle yakıt tasarrufu noktasında konut ve iş yerleri gibi kapalı mekanlarda ısı yalıtımında ekonomik bir biçimde uygulanmasıdır. Bu ekonomik uygulama, ülkemizde bulunan ucuz ve bol hammaddeleri kullanarak mümkün olabilir. Ülkemizdeki en ekonomik ve en uygun hammadde kaynağı pomzadır. Pomzadan imal edilen yapı elemanları BİMSBLOK olarak adlandırılır. BİMSBLOK’larla inşaası yapılan binalarda yüksek ses ve gürültülere karşı sessiz ortamlar meydana getirmektedir. Pomzadan üretilen BİMSBLOK’larda homojen olarak dağıtılmış eşsiz doğal boşluklu yapısı, hafifliği, kristal suyu içermemesi, ısı ve sese karşı mükemmel yalıtım özelliği gibi niteliklerden dolayı kullanımı her geçen yıl artmaktadır. Pomzalı hafif betonun ısı geçirgenlik kat sayısı normal betondan 4-6 kat daha iyi izalosyon sağlamakta olup, bu özelliğinden dolayı da büyük miktarlarda ısı ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Isbaş BİMSBLOK Üretim teknolojisi, kalite deneyimi, uzman personeli, AR-GE yatırımları ile daima tüm zamanların en iyi yapı malzemesi olacaktır.
Bimsblok Genel Özellikleri;
- Ses izolasyonu
- Isı izolasyonu
- Doğa dostu
- Çevre dostu
- Yangına dayanıklı
- Depreme karşı güvenli
- Doğal malzeme
- Çok hafif
- Özel işçilik gerektirmez
- Kolay tesisat döşemesi
- Doğrudan fayans kaplanabilir
- Yüksek kapasitede yerli üretim
- Ekonomiktir
- Kanal açılabilir
- Doğrudan saten alçı uygulanabilir
- Matkap ile delinebilir, dübel tutar
- Doğrudan mineral sıva uygulanabilir.
- Kolay ve ince sıva uygulanabilir
Pomza Nedir?
Pomza, volkanizma faaliyetleri esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani terk etmesi sonucu oluşan, gözenekli bir yapı içeren volkanik bir kayaçtır. Gözenekler birbirileri ile bağlantısız ve boşlukludur. Bu özelliğinden dolayı ısı ve ses iletkenliği oldukça düşüktür. Sertliği mohs skalasına göre 5.5/6’dır. bünyesinde kristal suyu yoktur. Kimyasal olarak tesirsiz ve %75’e varan silisyum oksit muhteviyasına sahiptir.
- Kimyasal olarak % 75'e varan silis içeriği bulunabilmektedir
- Al2O3 bileşimi ise ateşe ve ısıya yüksek dayanım özelliği kazandırmaktadır
- Na2O ve K2O tekstil sanayiinde reaksiyon özellikleri veren mineraller olarak bilinmektedir
- Özgül ağırlığı 1-2 gr/cm3 civarındadır
Pomzanın Tarihi?
Pomza, Hristiyanlıktan çok önceleri ilk olarak Yunanlılar ve daha sonra da Romalılar tarafından kullanılmıştır. Eski Yunanlılar ve Romalıların görkemli yapılarının bir çoğunda hala görülebilir. Roma duvarlarının inşaatında, su kanallarında, diğer tarihi eserlerde kullanılmıştır. Amerika’da pomza Kaliforniya’da 1851’den beri bina inşaatlarında kullanılmaktadır. Bu tarihten itibaren pomza endüstrisi 15 eyalette 103 işletmeye kadar genişlemiştir. Almanya’da 1980’den önce kendi kaynaklarından, bu tarihten sonra kaynakların tükenmesiyle birlikte ithalat yolu ile temin ettiği pomzayı Achen kenti civarındaki 100 e yakın işletmede kullanarak inşaat sektörünün hizmetine sunmaktadır. Buna daha pek çok ülkeden örnek vermek mümkündür. Ülkemizde ise 1980’li yıllardaki 250 bin ton civarındaki toplam üretim, 2019 yılı sonu itibariyle 1 milyon tona dayanmıştır.